Hukkarot eli kolikkokukkaroita hukkapaloista

Hukkarot eli kolikkokukkaroita hukkapaloista

Oli sitten kyse arkisesta elämästä tai yritystoiminnasta, hävikkiä ja kaikenlaista syntyvää jätettä ei pysty koskaan ihan kokonaan estämään, mutta sen vähentämiseksi voi silti tehdä paljon!

Kangashävikin estämiseksi täällä on tehty jo monenmoista ennestäänkin, ja oman tuotannon kuoseihin siirtymisen myötä myös tässä otettiin iso askel! Koska kaikki Käsityöpajan kuviollisen laukut ja kukkarot tehdään nykyisin oman tuotannon kankaista, se sekä lisää tuotteiden kotimaisuusastetta että vähentää hävikkiä: Kotimaisuusaste nousee tietenkin siten, että kankaat on sekä suunniteltu että painettu Suomessa, ja hävikki taas vähenee, koska kankaita painetaan aina tuotteiden kysyntää seuraten, ja kankaan leikkaamiseen liittyvät seikat otetaan huomioon jo kankaan suunnitteluvaiheessa!

Koska kangasta suunnitellessa tiedetään, millaisia tuotteita kankaista ommellaan, tiedetään myös, minkä kokoiset kuvioit toimivat parhaiten. Samalla kuosi mietitään siten, että kankaiden leikkaaminen tapahtuisi mahdollisimman helposti ja siten, että hukkapaloja syntyy mahdollisimman vähän. Ja tämä kaikki tietenkin tehdään siten, että lopputulos, eli itse tuote, näyttäisi mahdollisimman hyvältä! 

Tästä kaikesta suunnittelutyöstä huolimatta kankaiden käyttö ei valitettavasti siltikään aina suju niin, etteikö hukkapalojakin jäisi. Tarvitaan siis suunnitelmallisuutta sekä kankaan leikkaamisessa, että leikkaamisen jälkeen. Vaikka vuorikankaita ja tukikankaita täällä huristellaan kangasleikkurilla isompaa pinoa kerrallaan, päällikankaat leikataan aina tuote kerrallaan ihan perinteisesti saksilla. Tällä tavoin kuviot saadaan kohdistettua mahdollisimman hyvin jokaiseen tuotteeseen, ja kangashukkaa edelleen minimoitua. Laukuissa huomiota kiinnitetään laukun näkyvään puoleen, ja laukun itseä vasten olevaan puoleen kuviot osuvat sattumanvaraisemmin.

Leikkuupöydän alla minulla on aina niin sanottu kukkaropalalaatikko: Kukkaropalalaatikkoon laitan kankaita leikatessani sellaisia yli jääneitä kangaspaloja, joista ei saa ommeltua laukkua, mutta josta saa vielä hyvin leikattuja kukkaroita. Tällaiset noin kämmenen kokoisetkin kangaspalat ovat siis vielä oikein hyvin käyttöön meneviä. Kukkaroiden ompelu alkaakin siis aina kukkaropalalaatikkoa tutkien ja etsin ensimmäisenä kukkaroihin tarvittavia kankaita sieltä.

Kukkaropaloja pienemmät palat menevät toiseen pikkupalapussiin, ja vain aivan pieni kangassilppu päätyy suoraan roskiin. Pikkupalapussin kankaille yritän keksiä aina vielä jonkinlaista jatkokäyttöä. Aika monta pikkupalapussia on esimerkiksi mennyt askartelumateriaaleiksi ja harrastuskäyttöön. Ja koska tämä samainen lajittelusysteemi on ollut käytössä jo vuosia, onkin ollut ilo nähdä, että vaikka valmistettujen laukkujen ja kukkaroiden määrä on lisääntynyt, oman tuotannon kuoseihin siirtymisen myötä tuon pikkupalapussin täyttyminen on samaan aikaan huomattavasti hidastunut! Kangashävikki on siis selkeästi vähentynyt!

Ja niinhän siinä usein käy, kuten sanotaan, että "nälkä kasvaa syödessä"! =) Inventaariota vuodenvaihteessa tehdessäni ja työtiloja siivotessani mietin keinoja, miten tuon pikkupalapussukan sisältöä voisi entisestään vieläkin vähentää. Vastaus oli tietenkin yksinkertainen ja varsin helppo: Tarvitaan vielä joku vieläkin pienempi tuote! Tuon vieläkin pienemmän tuotteen kaavakin oli valmiina, joten muiden töiden lomassa olen aina välillä penkonut tuota pikkupalapussukkaa, ja sieltä löytyvistä sopivista paloista on valmistunut jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen pieniä kolikkokukkaroita!

En kuitenkaan ainakaan tällä tietoa aio palauttaa näitä tuotteita varsinaisesti myyntiin. Tämä jo ihan siitäkin syystä, että tällaisessa pienessä yrityksessä tuotevalikoima on pakko pitää rajallisena. Ja koska kyseessä tässä tapauksessa on  "ylijäämämateriaalista" tehty tuote, ideakin saattaisi hieman silloin kärsiä: Jos palauttaisin nämä kolikkokukkarot valikoimaan pysyvästi, niitä täytyisi todennäköisesti hyvinkin pian alkaa tekemään myös muista kuin vain ylijäämäpaloista. 

Myyntiin laittamisen sijaan päädyinkin sellaiseen ratkaisuun, että kun kukkaroita on valmistunut sopivan oloinen määrä, laitan nämä tilauksen mukaan lisättäväksi kaupanpäälliseksi, toivoen, että näin nämä ylijäämäkankaista tehdyt pikkukukkarot saisivat parhaan mahdollisen lisäarvon, ollen toivottavasti näin iloksi ja hyödyksi, ja viestien samalla siitä, miten tärkeä jokainen tilaus on!

Kolikkokukkaroita on nyt valmistettu reilu mutta rajoitettu erä. Koska kaikille tarjouksille pitää antaa jonkinlainen lupaus, lupaan, että tällä hetkellä kolikkokukkaroita riittää kaupanpäällisiksi ainakin 28.1. asti. Tämä kolikkokukkaro on siis mahdollista lisätä sellaisiin tilauksiin, joissa tilauksen arvo on vähintään 30€ ennen toimituskuluja. Ja koska kukkaroiden idea on, että ne on tehty nimenomaan ylijäämäpaloista, kukkaron kuosia ei tasapuolisuuden vuoksi valitettavasti voi valita tai toivoa, mutta yritän tietenkin valita tilaukseen aina tilauksen tuotteisiin sopivan kukkaron, aina kun se vain on mahdollista. 

Ja vaikka kukkarot onkin valmistettu ylijäämäpaloista, ne on kuitenkin valmistettu aina laadusta tinkimättä. Kettukukkaroissa näkyy siis kokonaisia kettuja, ei pelkkiä ketunhäntiä, tai jos vaikka kissa ei mahtuisi kukkaroon ihan kokonaan, näät siitäkin kuitenkin keskitetysti pään, et pelkkää häntää. =)

Ja ai niin, tämä aiemmin kertomani sama kankaiden lajitteluoperaatio koskee tietenkin myös muitakin kankaita kuin vain päällikankaita. Aivan samoin siis myös vuorikankaasta jää toisinaan laukkuja ja muita kukkaroita pienempiä paloja. Näiden kolikkokukkaroiden vuorikankaatkin on siis leikattu tällaisista paloista, joten myös vuorikankaiden osalta näin saatiin hyötykäytettyä monen monta pikkukangaspalaa!

Lopuksi vielä muutama käyttövinkki kolikkokukkarolle! Koska kukkaro on pieni, sinne ei mahdu maksukortit, mutta se sujahtaa helposti myös pienempäänkin laukkuun, kuten vaikkapa kännykkälaukkuun, tai ihan vain taskuun. Itselläni yksi tällainen kukkaro kulkee yleensä aina mukanani takintaskussa. Tätä kutsun karkkirahastokukkarokseni, sillä tämän kukkaron sisältöä tulee usein sijoitettua esimerkiksi suklaalevyyn postinvientireissulla. =) Käytän kolikkokukkaroa usein myös tuplakukkaron järjestelijänä: Tuplakukkarosta tulee aikalailla täydellinen kukkaro, kun tuplakukkaron toisessa taskussa ovat kaikenlaiset kortit, ja toisessa taskussa setelirahat sekä kolikkokukkaro, jossa on kolikot!

Ja vaikka nimi on kolikkokukkaro, kolikoiden sijaan kukkarossa voi toki säilyttää kaikenlaista muutakin. Vaikkapa pari päänsärkypilleriä, muutama hiuspinni, tai mitä pientä ja tärkeää sitten ikinä tarvitseekaan olla mukana, vaikka siellä taskussa tai pikkulaukussa!

Entä mistä se "Hukkaro" sitten tuli? No, arkisessa työssä ja omissa muistiinpanoissani  minulla on useinkin tapana vähän lyhennellä sanoja ja asioita. Kolikkokukkaro kun on pitkä sana kirjoittaa, eräänä iltana työpäivän päätteeksi se sana lyheni ja vääntyi vahingossa "hukkaroksi". Naurahdin, mutta hetken tuumittuani totesin, että nimityshän on itseasiassa varsin hyvä ja osuva! =D

Ja koska toivon, että nämä ylijäämä-hukkapala-hukkaro-kukkarot todella voisivat päätyä iloksi ja hyödyksi, en lisää näitä automaattisesti tilauksiin, sillä kaikilla näille ei välttämättä löydy käyttöä tai tarvetta. Siksi siis kukkaro pitää muistaa lisätä tilaukseen tästä linkistä: Kolikkokukkaro kaupanpäälle Asiasta vinkataan ja muistutellaan toki myös verkkokaupassa ostoskorisivua myöten!  

Mukavaa jos osallistut keskusteluun kirjoittamalla kommentin!