Kauanko laukku kestää?

Tuotteiden kestävyys on aihealue, josta tulee säännöllisesti kysymyksiä, mikä on myös varsin ymmärrettävää ostopäätöstä miettiessä. Kestävyys on ainakin itselläni hyvin merkittävä osa erilaisia ostopäätöksiä. Laukkujen kestävyyteen liittyviin kysymyksiin vastaan yleensä aina kertomalla, että kangaslaukun kestävyyttä voi hyvin verrata vaatteiden kestävyyteen:

Mietitäänpä esimerkiksi ulkotakkia, joka puetaan päälle kun lähdetään vaikkapa töihin tai kauppareissulle. Takki on päällä lyhyehköjä aikoja muutamia kertoja päivässä, ja muun ajan sitä säilytetään huolellisesti henkarissa tai naulakossa. Jos tarvitset laukkua kuljettaaksesi puhelinta ja kukkaroa mukana työmatkoilla ja kauppareissuilla, voit olettaa kangaslaukunkin kestävän ulkotakin tapaan kauniina jopa useita vuosia.

Jos taas tarvitset laukkua töihin, ja laukku on sinulla käytössä päivittäin koko työpäivän ajan, laukun kulutuskin on paljon isompaa. Päivän aikana laukku heiluu olallasi ja hankaa vaatteitasi vasten. Avaat ja suljet laukkua monta kertaa päivässä, jolloin myös puhtaidenkin käsien ihon rasvaa tarttuu ajan myötä myös laukun kankaaseen, ja pidempiaikaisessa käytössä laukku on muutoinkin alttiimpi erilaisille arjen tahroille. Laukku saattaa odottaa sinua työpäivien välissä työpaikan vaatekaapissa, tai ehkä kuljetatkin sitä työmatkat isommassa kassissa, tai ehkä käytät sitä työpäivien lisäksi myös vapaa-ajallasi? Tällöin voit verrata laukkua lempipaitaasi, joka olisi päälläsi ilman pesutaukoja joka päivä, ehkä jopa aamusta iltaan. Et ylläty, kun huomaat, että tällaisessa paidassa käytön jäljet ja kuluminen alkavat  näkyä paljon nopeampaan, kuin ulkotakissasi, joka on päälläsi jopa yhden päivänkin aikana useita tunteja vähemmän.  

Käsityöpajan kuviolliset kuosikankaat ovat paksua 100% puuvillasatiinia. Puuvilla on tunnetusti kestävä ja luja kuitu, ja satiini, kankaan sidos, eli tapa, jolla kangas on kudottu, taas on sileää ja tiivistä, ja  antaa kankaalle kauniin, himmeän kiillon, jossa myös värit toistuvat upeasti. Koska juuri värit ja kuosit ovat Käsityöpajan laukkujen "juttu", oli puuvillasatiini lopulta aika helppo valinta laukkujen materiaaliksi - etenkin kun laukkuihin lisäryhtiä antaa vielä kotimainen 100% kierrätyspolyesterikuidusta  tehty huopa. Laukkujen vuorikankaana taas on 100% puuvilla.

Kangasvaihtoehtoja on toki runsaasti, ja kankaiden kestävyyteen ja ulkonäköön vaikuttaa niin kankaan materiaalit kuin kankaan sidos. Yhtä kaikki, kangas kuluu käytössä, ennemmin tai myöhemmin, sillä käytössä kankaaseen syntyy aina hankausta, ja hankaus taas kuluttaa kankaan kuituja. Jos laukkumateriaalia ajatteleekin juuri kestävyyden kannalta, laadukkaastikaan valmistettu kangaslaukku ei pysty kestävyydessä kilpailemaan laadukkaan nahkalaukun kanssa. Jos siis haluat varmasti vuosia kovassakin käytössä kauniina kestävän laukun, nahkalaukku on kangaslaukkua parempi ratkaisu. Nahkakin toki tarvitsee säännöllistä hoitoa, mutta oikein hoidettuna nahka on varsin kestävä materiaali, joka jopa vanhenee kauniisti. Toisaalta, yhden laadukkaan ja laadukkaasti valmistetun nahkalaukun hinnalla saakin sitten jo useammankin kangaslaukun.

Myös kangaslaukun kestävyyteen voi kuitenkin vaikuttaa myös itse. Yksi tärkeimmistä on tietenkin lukea ja muistaa laukun hoito-ohjeet. Lisäksi laukun käsittelyssä kannattaa muistaa tietynlainen hellävaraisuus. Jos laukku kulkee koko työpäivän olalla, kannattaa esimerkiksi huomioida, ettei laukku pääse hankaamaan jatkuvasti vaikkapa vyön koristeniitteihin tai yliolan roikkuvaan avainnauhaan. Ja vaikka pikkulaukku onkin helppo kuljettaa isommassa laukussa töistä kotiin, kannattaa myös miettiä, voisiko laukun sittenkin jättää odottelemaan uutta työpäivää töihin, jolloin muut kassissa olevat tavarat eivät päivittäin hankaa työlaukkuun lisää kulutusta? Isommassa kassissa muiden tavaroiden seassa laukun kehyskin on alttiina naarmuuntumaan, tai pahimmassa tapauksessa jäämään painavampien asioiden alle ja vääntymään.

Kun kankaan kuluminen käytössä on aikaa myöten normaalia, miten sitten tuotteen muu kestävyys? Tuhansien laukkujen ja kukkaroiden jälkeen voin luvata, että normaalia kulumista lukuun ottamatta laukut kestävät normaalissa käytössä ja hoito-ohjeiden mukaisesti hoidettuna hyvin. Kankaan kuluminen tapahtuu nopeampaa kuin vaikkapa kehyksen rikkoontuminen. Mikäli taas vaikkapa kehyksen joku osa irtoaisi tai hihnan kiinnityshakanen rikkoontuisi, kyseessä on mitä todennäköisemmin valmistusvirhe. Näiden suhteen pyrin tietenkin aina huolellisuuteen, mutta joskus inhimillisiä virheitä vain tapahtuu. Näissä tilanteissa toimitaan aina virhevastuun edellyttämällä tavalla.

Mitä sitten on tuotteen normaalia käyttöä? Normaali käyttö on tuotteen normaalia, huolellista käyttöä, jossa varotaan tuotteelle sattuvia vahinkoja. Jos laukku sattuu jäämään vaikkapa auton penkille, ja penkille laukun päälle lasketaan painava kauppakassi, jonka vuoksi laukun kehys vääntyy tai jopa hajoaa, kyseessä ei ole normaalista käytöstä johtuva rikkoontuminen. Laukkuja ei siis tarvitse kohdella silkkihansikkailla, mutta huolella.

Tämän tekstin lopuksi haluan kuitenkin kannustaa siihen, että kukkarot ja laukut on tehty käyttöä varten! Edellä kertomani vinkit ovat siis ainoastaan vinkkejä siitä, miten kangaslaukun ikää on mahdollista pidentää. Kuten elämä on elämistä varten, laukut ovat käyttämistä varten. Kun laukun tekijänä saan vaikkapa messuilla uuden laukun hankinnan yhteydessä nähdä hiukipuhkikuluneita laukkuja, koen aina iloa: Tiedän, että tuota laukkua ei ole tehty turhaan, vaan se on päässyt toteuttamaan tehtäväänsä ja olemaan iloksi ja hyödyksi! 

 





Mukavaa jos osallistut keskusteluun kirjoittamalla kommentin!